Hekate

Hekate- hän, jolla on valta kauas 


Kreikan mytologiassa Hekate oli tienristeyksen jumalatar. Hekatella oli kyky nähdä kolme tietä yhtä aikaa. Hän näkee mistä olet tulossa ja minne kumpikin risteyksestä lähtevä tie voi johtaa. Hekate on intuition jumalatar.

Hekatella on kyky nähdä yhteys menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä.

Ihmisen kokemusperäinen viisaus tulee Hekatelta.
 
Hekate ei tee päätöksiä ihmisten puolesta. Hekate ei myöskään tuomitse ihmisiä.
 
Hekaten kanssa on tärkeätä pysähtyä neuvottelemaan, jotta hänen viisautensa tuntisi.
Meidän tulee kuunnella, mitä Hekate kertoo meille sisäisen intuitiomme äänellä.
 
Joskus elämässä tapahtuu jotakin, ja me tiedämme että mikään ei ole entisellään. Tunnemme tarvetta pysähtyä ja hakea vastausta sisältä kumpuaviin kysymyksiin. Silloin on hyvä kutsua Hekate apuun, sillä hän voi näyttää meille laajemman kuvan.
 
Jos olet tullut kohtaan, jossa mietit mitä teet tai miten toimit ja kaipaat vastauksia, olet tienristeyksessä Hekaten kanssa.
 
Metaforisesti Hekate on sisäinen kätilö, jonka perspektiivi auttaa meitä, kun synnytämme itsessämme uusia puolia. Hän auttaa meitä päästämään irti sellaisesta vanhasta, joka on valmis kuolemaan; esim. vanhentuneista asenteista tai toimintatavoista, tarpeettomista rooleista, kaikesta siitä, mikä ei enää tue ja vahvista elämää meissä.
 
Hekatea on vaikea nähdä. Hänet liitetään manalaan, mutta hän ei asunut siellä. Hekate tietää, minkälaista manalassa on. Me ihmiset putoamme välillä omaan manalaamme; syvälle henkilökohtaisiin synkkiin ajatuksiimme ja ahdistukseemme. Jokainen meistä on kokenut elämässään sen, että kaikki on ollut hyvin; sitten on tapahtunut jotain odottamatonta ja olemme kauhistuneet siitä, mitä elämä on tehnyt meille. Turvallinen maailmamme on järkkynyt, olemme suistuneet epätoivoon, olemme joutuneet manalaan.
Nämä kokemukset kuuluvat elämään. Opimme näistä kokemuksista, että rakkaus ja kärsimys kuuluvat elämäämme. Kun selviydyt raskaista ajoistasi, kasvat syvyydessä ja viisaudessasi. Silloin Hekate on ollut mukanasi ja vahvistanut sinua ihmisyydessäsi.
Hekaten neuvo meille ihmisille on ”Etsi totuutta”.
Me ihmiset saatamme luulla, että me emme kestä totuutta, ja siksi mukaudumme ja pidämme totuuden kauempana järkeilemällä ja kieltämällä tai turruttamalla itsemme erilaisilla riippuvuuksilla. Silloin emme elä omaa elämäämme.
Elämän ratkaisevina hetkinä, tienristeyksissä, on elintärkeää etsiä totuutta sen sijaan, että jäisi tietämättömyyteen tai kieltämiseen ja puhua totuutta sen sijaan, että pysyisi vaiti.
 
Aina kun kerromme totuuden jollekulle, varsinkin jos se on totuus, joka järkyttää ennakkokäsityksiä, olemme tienristeyksessä. Olemme aina tienristeyksessä, kun kyselemme totuutta. ”Mutta, mikä on totuus?”
 
Saatamme joskus joutua tilanteeseen, jonka me yksin tajuamme olevan totuuden hetki, ja koska tiedämme, että vaikeneminen on usein myöntymisen merkki, meidän on tehtävä sellaista, mikä tuntuu vaikealta, mutta sen tekeminen on välttämätöntä, jotta olisimme uskollisia itsellemme. Tällaiset totuudellisten ratkaisujen hetket muokkaavat omaa sieluamme.
Joskus kun tiedämme olevamme tekemäisillämme jotakin, mikä vaikuttaa ”kerettiläiseltä”, meissä herää selittämätön pelko, ikään kuin odottaisimme kuulevamme huudon: ”Polttakaa noidat!” Vaatii rohkeutta tehdä aikomansa asia siitä huolimatta, että tuntee tällaista pelkoa.
 
Hekaten viisaus kertyy meidän omista elämänkokemuksistamme, joita meidän jokaisen tulee arvostaa. Niin hyviä kokemuksia kuin huonojakin. Juuri tuo elämästä nouseva osaaminen ja ymmärrys ovat ihmisyyden ydintä, jota meidän kaikkien tulee vaalia.

Hekaten seurassa iän karttuminen ja viisaus yleensä todella käyvät käsi kädessä.
 
[Tekstissä on käytetty lähteenä amerikkalaisen San Franciscon yliopiston psykologian professorin, jungilaisen psykoanalyytikon Jean Shinoda Bolenin teosta ”Jumalattaren aika – naisen kolmas ikä”
(Rasalas Kustannus 2002)]